Een Algemeen graf of Eigen graf

Bij een overlijden neemt de uitvaartondernemer veel zorgen uit handen.
Niettemin moet u veel beslissingen nemen zoals keuze voor een Eigen graf of een Algemeen graf. Is een Eigen graf in de familie aanwezig , dan volgt vaak een bijzetting. 
De keuze voor een Eigen graf of Algemeen graf is belangrijk voor de uitvaartdienst. Afspraken moeten worden gemaakt voor een datum, tijd en locatie op de kaart voor de genodigde. Gelukkig is de voorkeur vaak al bekend bij nabestaanden.

Het verschil voor een Algemeen graf en Eigen graf.
Een Algemeen graf is een plek op een begraafplaats waar meerdere mensen zonder familieband onder elkaar of naast elkaar worden begraven. De begrafenis gaat vaak op volgorde van binnenkomst of op instructie van de beheerder. Een Algemeen graf wordt verleend voor een tijdsduur van minimaal 10 jaar (wettelijk termijn). Kenmerkend is dat een verlenging niet mogelijk is, na 10 jaar kunnen deze graven worden geruimd. 
In Rotterdam kent een Algemeen graf vaak 3 lagen , op het maaiveld liggen 3 gedenkstenen van 50x50cm.

Een Eigen graf is eigenlijk een familie graf.
U huurt hierbij het graf voor een minimale tijdsduur van 20 jaar, als rechthebbende bepaalt u wie geplaatst mag worden in het familiegraf. Het gebruiksrecht op het graf kan steeds met 10 jaar worden verlengd.


Monumenten en onderhoud

Veel mensen willen graag een monument of grafsteen laten plaatsen op het graf. Hiervoor zijn richtlijnen en kosten opgesteld door de beheerder van de begraafplaats.
Wie is de beheerder: dat kan zijn de Gemeente of een Kerkelijk genootschap.
Voor algemene graven zijn strengere richtlijnen opgesteld voor de plaatsing van grafstenen of grafmonumenten omdat deze graven gedeeld worden met meerdere personen.

Na het plaatsen van een monument betaalt u ook onderhoudskosten, deze kosten worden gebruikt voor het onderhoud van de gehele begraafplaats. Nabestaanden dragen zelf zorg voor hun eigen gedenksteen.