Crematie van uw dierbare

Een dierbare komt te overlijden en vaak is dit onverwachts.
Bij een thuis overlijden is de huisarts die dit officieel bevestigd, aansluitend volgt contact met een uitvaartondernemer die , samen met u , zorg draagt voor een afscheid. Deze plechtigheid dient plaats te vinden niet eerder dan 36 uur na overlijden en uiterlijk op de 6e werkdag. 

Keuze voor een Crematie of een Begrafenis
Deze keuze wordt vaak bepaald door de wens van de overledene , bij het ontbreken hiervan: de nabestaanden. Vaak gaat dit samen met Geloof en/of Financiën (uitvaartverzekering). Een crematie is doorgaans voordeliger dan een begrafenis, er zijn geen bijkomende kosten voor een graf.

Bij een graf kunt u een mooie gedenksteen plaatsen maar dit kan ook na een crematie, de asbus kan dan worden bijgezet in een urnenmuur of een urnengraf.

30 dagen na een crematie wordt de asbus vrijgegeven door het crematorium. Enige tijd voorafgaand ontvangt u van het crematorium een uitnodiging voor het maken van een afspraak. Deze brief gaat samen met een toelichting voor de mogelijkheden voor de crematie-as.

  • Het crematorium bewaart de asbus in een speciale opslag, dat kan voor meerdere jaren.
  • De crematie-as wordt uitgestrooid door het crematorium op een strooiveld, al of niet in uw aanwezigheid.
  • U neemt de asbus in ontvangst en neemt deze mee naar huis.

De gemiddelde hoeveelheid crematie-as van een volwassen persoon is ongeveer 3.5 liter. Bij overdracht in het crematorium ontvangt u dit in een speciale asbus, met deze asbus kunt u zelf , of samen samen met familieleden , de persoon uitstrooien op een dierbaar plekje. Voor het uitstrooien zijn veel mogelijkheden maar let wel, vaak gelden hiervoor plaatselijke richtlijnen opgesteld door Gemeente of Natuurbeheerder (Staatsbosbeheer).

Het uitstrooien kan op vele manieren:

- Vele Rotterdammers vinden het gepast om uitgestrooid te worden op de Maas vanaf het water met een bootje.

- Op de Zuiderbegraafplaats in Rotterdam is een speciaal strooiveld met een nagebouwd Feyenoord stadion compleet met tribune en lampen.

- In Zeeland wordt echter veel gekozen voor een zee-urn envelop. De zee-urn Journey is handgemaakt van duurzaam geproduceerd en biologisch afbreekbaar materiaal en leverbaar in 2 formaten.

- Een columbarium, ook wel urnenmuur genoemd, hierbij worden urnen bewaard in een nis. Deze muur heeft meerdere nissen met in elke nis plek voor 1 of soms 2 urnen.

Het verstrooien van crematie-as met een heliumballon

Hierbij bestaat de mogelijkheid de as van uw dierbare op grote hoogte te verstrooien met behulp van een heliumballon. Deze ballonnen worden gevuld met de crematie-as en helium, zij stijgen op tot een hoogte van meer dan 20 kilometer waarbij de ballon knapt en de crematie-as van uw dierbare op grote hoogte wordt verstrooid en verdeeld over de 4 windstreken.

Traditioneel

Merendeels wordt een deel van de crematie-as verstrooid en een klein deel bewaard voor de nabestaanden in een urn of gedenksieraad. Een aantal mogelijkheden hebben wij hieronder samengevat.


Urnengrafmonument

Een urnengraf is een uitsparing in de grond en afgedekt met een grondplaat. Deze ondergrondse ruimte is geschikt voor plaatsing van een asbus. De beschikbare ruimte is minimaal voor twee exemplaren, soms ook voor drie asbussen. De aankoop van een urnen grafmonument is voor vele jaren. Bij de Gemeentelijke begraafplaatsen van Rotterdam is dit bijvoorbeeld 15 jaar of 30 jaar.